Vedlikehold tekstilmøbler
Når du mottar ditt nye tekstilmøbel, kan det synes som om det er noe forskjell på tykkelsene av putene.
Dette kan forekommer fordi putene kan bli komprimert under pakking og transport. Dette løses ved å riste og banke opp putene litt og putene vil etter kort tid ese ut til sin opprinnelige form.
Etter noe tid med bruk vil sete- og ryggputer justere seg etter formen på din kropp.
Derfor kan putene begynne å se noe nedsunket ut, samt at trekket kan utvide seg noe og få rynker.
Dette er normalt, men hvis du ønsker at putene skal se ut som nye igjen anbefales følgende:
- Dersom sete- og ryggpute inneholder fjær, hakket eller knust skum, eller fiberfylling bør putene puffes opp regelmessig (min 2-3 ganger i uken, og etter behov). Det vil også hjelpe og ta av trekket på puten for å puffe opp og riste innerputen. Når du setter innerputen inn i trekket igjen er det viktig at du passer på at puten er trykket riktig inn i hjørnene av trekket.
- Dersom putene er laget av skum bør de puffes opp regelmessig (min 1-2 ganger i uken, og etter behov). For å rette på trekket bør man glatte av overflaten av sete- og ryggputen for hånd for å fjerne rynker og deretter rette på trekket. Pass på at hjørner av innerputen er trykket riktig inn i hjørnene av trekket.
På en normal sittebredde, når en glatter ut trekket mot midten, bør ikke rynkene som har oppstått være høyere enn 4-5cm.
På større møbler med sittebredde ca. 100cm, kan rynkene bli noe høyere til ca. 6-7cm. Dette ansees som normalt.
Rynker dannet i møbeltrekk av designmessige grunner kan selvsagt overstige disse dimensjonene. Rynker som utvikler seg av normal bruk og utvidelse av trekk anses som normalt.
Merk at tekstiler med glattere bakside (velour, fløyel, chenille) vil bevege seg mer en ett tradisjonelt vevet tekstil. Disse tekstilene krever mer jobb for å holdes pent og vil bevege seg mer rundt rygg- og sittepute.
Sitte- og ryggputer som inneholder fjær, vil ved flere anledninger i løpet av møbelets levetid lekke noe fjær.
Dette forekommer av at ved normal bruk og vedlikehold av putene vil fjærene snu seg i innmaten og fra tid til annen punktere innertrekket med den spisse delen på fjæren og dermed lekke ut.
Disse må bare plukkes vekk og dette ansees som normalt.
I løpet av de første 2-3 månedene i bruk vil putene i en sofa med innmat av skum bli litt mykere og til slutt stabilisere seg. Dette er en vanlig prosess.
I skummet er det ørsmå porer. Når du først setter deg ned i sofaen blir disse porene påvirket av press, noe som ødelegger disse porene. Denne prosessen er helt naturlig og av den grunn blir møbelet mykere. Det er derfor helt naturlig at mykheten i sittestillingene rundt om i sofaen vil være noe forskjellige fra hverandre avhengig av bruken.
For å oppnå lik fordelt fasthet i sitteplassene i sofaen, er det viktig å endre sittestilling fra tid til annen.
Hvis du ikke gjør det vil stedet du sitter mest bli mykere enn resten av sofaen. Bytt gjerne om på puter der du sitter, slik at du får rullert på belastningen på sitteputene i sofaen. Slike endringer i fasthet av setet er normalt og regnes ikke som noen form for feil.
Armlener i stoppede møbler tjener tre svært viktige funksjoner
- De tjener til å understøtte en persons armer
- De er viktige for design/utseende av møbler
- De er i noen tilfeller en del av bærende konstruksjon og feste av ben
Uavhengig av utformingen av armlenet er det ikke egnet i sin helhet å tåle vekten av en person. Dette er grunnen til at man ikke bør sitte på armlenet.
- Korrekt plassering av møbelet er viktig. Sørg for at sofaen står på ett rett og flatt gulv. Selv den minste ujevnhet i gulvet eller hvis en del av sofaen er satt på ett teppe kan resultere i uønskede effekter som knirking og vridning av konstruksjonen. Unngå overdrevet belastning på enkeltsteder i sofaen, for eksempel bør man ikke knele på sitteputen eller stå oppreist i sofaen.
- Det bør under ingen omstendigheter hoppes i sofaen da dette kan gi skader på stoff, fjæring, innmat i puter og trekonstruksjonen av sofaen.
- Ikke utsett de stoppede møblene for direkte sollys da dette kan føre til falming
- Ikke plasser artikler med sterk varme (eks strykejern, etc.) på møbelet. Plasser møbelet minimum 1m unna varmekilder.
- Møbelet skal alltid oppbevares ved normal romtemperatur og luftfuktighet (18–22°C med en relativ luftfuktighet på 40–55 %). Fuktighet og kulde kan skade møblene. Hvis luftfuktigheten i rommet er svært lav (veldig tørt), kan stoffet på møblene bli statisk og tiltrekke seg støv og små partikler.
- Ved flytting av sofa må du ikke skyve sofaen da dette kan skade gulvet og konstruksjonen på sofaen. Består din sofa av flere deler som er hektet sammen anbefales det at man flytter denne ved å løfte den del for del.
Vi anbefaler at disse instruksjonen følges nøye for å gjøre levetiden på ditt møbel så lang som mulig. Enhver klage om en defekt som kommer av at en ikke har fulgt disse instruksjonene vil ikke bli akseptert.
Rengjøring
Skitt oppstår under daglig bruk og bør rengjøres ukentlig med støvsuger.
Bruk munnstykket for støvsuger egnet for møbel og bruke lav styrke på sugeevne. Etter å ha brukt støvsugeren, bør tekstilet børstes med en myk børste mot retningen av overskuddsfibre som kan komme frem.
Beskytt møbelet fra spisse gjenstander, ødeleggende og uegnede væsker.
Studer tekstiletiketten og/eller spør betjeningen ang vask og renhold av tekstilet. Ikke alle møbeltrekk kan vaskes, derfor er ikke alle rengjøringsmidler egnet.
- Ved bruk av rengjøringsmidler, ta hensyn til anvisning og sørg for at de er egnet Rengjør flekker ved hjelp av vannbaserte såper eller spesielle rengjøringsmidler for møbelstoffer (følg betjeningens/bruksanvisningens anbefaling) og følg instruksjonen som medfølger rengjøringsmiddelet. Rengjør forsiktig i sirkulære bevegelser. Ikke gni hardt da dette kan skade stoffet. Prøv alltid først på ett mindre synlig sted på møbelet. Vær forsiktig ved rengjøring av veldig lyse stoff da det etter en rengjøring kan oppstå ett Bruk aldri rengjøringsmidler som inneholder bleking
- Tørk forsiktig av det rensede området på stoffet. Ikke bruk ett strykejern.
- Chenille, velour og fløyel har iboende egenskaper til å reflektere lys, noe som resulterer i en såkalt "speileffekt" og ansees for å være en unik og fordelaktig egenskap i disse tekstilene.
- Chenille, velour og fløyel har også den iboende egenskapen som kalles "sitte-effekt" som forekommer under bruk, på grunn av vekten, temperatur og fuktighet fra en menneskekropp vil fiberretningen endres.
Det er normalt at disse stoffene vil ha en ¨skjoldet effekt¨ da fiberretningen vil reflektere lys fra forskjellige vinkler. Dette er typisk for alle plysjstoff og har ingen effekt på kvaliteten av tekstilet.
- Alle plysjstoff (eks. chenille, velour og fløyel) har den naturlige egenskapen at det er forskjellige fargenyanser på venstre og høyre side av stoffrullen. Den ene siden på stoffet kan se mer ¨urolig¨ ut, noe som kan resultere i en lysere nyanse. Mens den andre siden ser rettere ut og kan ha en mørkere nyanse. Dette skyldes ulik vridning av garnet på venstre og høyre side av stoffet under vevingsprosessen.
Hvor fremtredende denne effekten er avhenger av strukturen, veven og fargekombinasjonen (i noen av stoffene er ikke denne effekten fremtredende, mens i andre er den vesentlig mer fremtredende). Det anses ikke å være en defekt, men en naturlig karakteristikk for denne type stoff.
- Avfarging fra andre stoffer som forekommer på grunn av lav fargemotstand av klær (eks. Jeans) er spesielt vanskelige å rengjøre. Dette skyldes da klærne og ikke tekstilet på møbelet.