Gardinguide

Gardiner er ikke bare praktisk solskjerming med også veldig dekorativt og støydempende. Det er flere ting du må tenke på når du skal henge opp gardiner. Alt fra valg av tekstil, mønster og farge, til oppmåling og gardinoppheng. Vi ønsker at denne guiden skal gjøre det enkelere for deg å kjøpe gardiner.

Ulike gardinoppheng

Det finnes flere alternativer når det kommer til gardinoppheng. Det viktigste er at du velger det opphenget som passer best hos deg. Hvilken variant du velger har mye å si for helheten. Hvis du ønsker å henge opp flere gardiner kan du med fordel velge en takskinne med flere skinner. Denne varianten er ofte å se på hoteller og vil dermed gi en elegant kontinental følelse.

De mest vanlige gardinopphengene er:

Takskinne
Veggskinne
Gardinstang

Vi fører ikke gardinoppheng, men Kid bla. har et stort utvalg. Vi har på den annen side et bredet utvalg av gardiner, se vårt utvalg her.

Slik måler du

1. Bestem om du vil ha gardinstang eller gardinskinne
En gardinskinne vil gi et moderne, diskret og sømløst resultat. Ønsker du derimot et klassisk og stilrent uttrykk bør du gå for en gardinstang.

2. Velg bredden på gardinene dine
Som en standard kommer gradiner enten i enkelbredde eller dobbelbredde.
Enkelbredder måler som regel 140cm og en dobbelbredde 280cm.
Bredden som er oppgitt når du kjøper gardinen vil bli mindre når du f.eks fester på fingerkroker for oppheng. De nye målene du da må forholde deg til er 90cm på det meste på enkelbredde og 35cm på det smaleste.
Dobbelbredde vil ha en maks bredde på 180cm og ca. 70cm på det smaleste.

3. Velg lengden på gardinene dine
Gardinskinne i taket: mål fra tak til gulv og legg til 1cm
Gardinskinne på veggen: mål fra oversiden av gardinskinnen til gulvet og legg til 1cm
Gardinstang på vegg med ringer: mål fra undersiden av ringen til gulvet og legg til 1cm

4. Bestill gardinene

 

Tekstil og farge

Når du skal velge tekstil og farge på gardinene dine bør du ta hensyn til størrelsen på rommet. Ofte ønsker vi at rommet skal fremstå som større enn det er. Hvis gardine skal henge i et mindre rom kan du med fordel velge lyse, lette tekstiler. Ønsker du mønstrete gardiner anbefaler vi at du velge f.eks en blomstrete gardin med små blomster til små rom. Det motsatte i større rom- her kan du velge gardiner med større mønster.
Små mønstre vil nemlig se "puslete ut" i større rom, og kommer dermed ikke helt til sin rett. Store mønstre i små rom kan fort forminske rommet og virke tyngende.

Når det kommer til valg av farger og mønstre baserer dette valget seg på smak og behag. Hva du liker og hvordan uttrykk du ønsker å skape i rommet. Det kan være vært å merke seg èn enkel huskeregel: hvitt forstørrer og mørkt forminsker. Ønsker du en nedtonet stil vil det lønne seg å velge gardiner i lik fargetone som veggen. Skap kontrast ved å gå for en fargerik kulør mot en beige, hvit eller grå vegg.

Dersom du ønsker ytterligere hjelp kan du booke en time med en av våre dyktige interiørkonsulenter her.

Lykke til med gardinprosjektet ditt!

- Marie