Valg av rikitg belysning

God belysning er helt uunnværlig for oss nordboere. Store deler av året er det mørkt og vi tilbringer mye tid inne. Bra belysning skal både være vakker, funksjonelt og ikke minst sikker. Her kan du lese mer om ulike lampe-modeller, farger, skjermer og materialer og hvordan du ved hjelp av riktig belysning kan få et rom til å se større ut samt litt teknisk informasjon.


Ulike lyskilder

Taklampe

Om du er på utkikk etter en lyskilde som gir en god allmennbelysning er en taklampe et fint sted å starte. I tillegg til å gi god belysning til rommet vil en taklampe også sette prikken over i-en i rommet og potensielt være et dekorativt møbel i seg selv. Vårt utvalg av taklamper finner du her.



Bordlampe

Bordlamper er nok en av de mest allsidige lyskildene vi har. De kommer i utallige varianter og er enkle å plasser og ikke minst flytte på etter ønske og behov. Bordlamper kan både fungere som punktbelysning og stemningbelysning. Et eksempel på punktbelysning kan være en leselampe ved siden av en lenestol eller en arbeidslampe på skrivebordet. Med andre ord; lyskilder som lyser opp bestemte punkter. Vårt utvalg av bordlamper finner du her.


Hvorvidt en bordlampe fungerer som punktbelysning eller stemningbelysning kommer an på lampeskjermen, her spiller farger og materialer en sentral rolle. Dette kommer jeg tilbake til litt senere i innlegget.


Gulvlampe

Gulvlamper er ypperlige å inkludere i interiører ditt om du har behov for litt ekstra lys i en krok eller bruk de til å lysne opp en bestemt møbel. Velg en gulvlampe med et design du ikke går lei, lampen vil ta mye plass i rommet og være synlig. I likhet med bordlamper spiller også lampeskjermen en stor rolle for hvilke funksjoner gulvlampen vil ha. Dette vil du som sagt kunne lese mer om senere i innlegget. Du finner vårt sortiment av gulvlamper her.


Vegglampe

Vegglamper er nok den lampe-modellen som krever mest planlegging i forkant av montering. Da de fleste vegglamper monteres på veggen er plasseringen rimelig permanent. Vi nordmenn elsker å ommøblere og pusse opp hjemmene våre. Dermed er det viktig å tenke nøye gjennom hvor man velger å henge opp vegglampene, slik at plasseringen tåler at vi flytter litt rundt på møblene. 


Senere i innlegget kan du lese mer om plassering av de forskjellige lampe-modellene. Du finner vårt sortiment med vegglamper her.


Kombiner ulike lyskilder

Ved å plassere ulike lyskilder i ett og samme rom vil det ikke bare gjøre interiøret mer spennende og dynamisk, men også hjelpe til å skape flere stemninger og definerer de ulike sonene i rommet. Lys er en viktig del av interiøret og skaper både trivsel og stemning.

Lampeskjermer, materialer og farger

Om du er på utkikk etter en leselampe vil jeg anbefale deg å gå for en modell med en lampeskjerm laget av metall eller et annet lystett materiale. En skjerm som er helt tett vil holde alt lyset inne i skjermer. På denne måten kan du enkelt vinkle lyset i den retningen du ønsker samtidig som lyset ikke sjenerer andre i rommet.

Lampeskjermer med en hvit innside vil reflektere mest lys til omgivelsene, dette er fordi lyse overflater reflekterer mer lys. Det motsatte gjelder om du velger en lampeskjerm med mørk innside, den vil absorbere lyset og gi et lunere uttrykk.

Har du et ønske om at lampene både skal fungere som godt lese-lys og gi god belysning til resten av rommet? Da kan du gå for en lampe med glass- eller tekstilskjerm i for eksempel bomull eller lin.


Skap illusjoner med riktig belysning

Viste du at ved hjelp av riktig belysning kan du skape illusjoner om både et høyere, bredere og dypere rom?

Ved å male taket helt hvitt og sette uplights langs veggen mot taket vil takhøyden virke høyre. Dette kan du også justere deg frem til med en vegglampe med lang arm.

Om du ønsker å skape en illusjon om et dypere og/ eller bredere rom kan du plassere lyskildene lavt ved gulvet eller bak møbler. På denne måten skaper du både en bredde og dybde i rommet.

Teknisk informasjon

Hva betyr forkortelsene?

W = watt (brukt energimengde)
Enheten for effekt er watt (W). For eksempel bruker en 60 W pære mye mer strøm enn en 11 W pære. Wattstyrken er imidlertid ikke et mål på hvor mye lys du får – den viser bare hvor mye energi som blir brukt. For å finne ut hvor mye lys som sendes ut, må du se på lumen- eller candelatallet.

Lm = lumen (produsert lysmengde)
Lumen måler lyset fra pærer som skinner i alle retninger. Jo mer lys, desto høyere lumentall.

Omregne watt til lumen
Ved å multiplisere antall watt med 10, får du det omtrentlige lumentallet. Hvis du for eksempel skal skifte ut en 60 W lyspære, kan du se etter en pære med om lag 600 lumen.

Cd = candela
Candela måler lys som skinner i én retning, for eksempel fra reflektorpærer. Jo mer lys, desto høyere candelatall.

K = kelvin
Kelvin er måleenheten for lysets fargetemperatur, med andre ord hvor rødaktig (varmt) eller blåaktig (kaldt) lyset ser ut. Jo høyere kelvintall, desto blåere blir lyset.

IP = kapslingsgrad for belysningsprodukter
Alle belysningsprodukter til utendørs- eller våtromsbruk må være beskyttet mot inntrenging av vann og faste elementer som støv. IP-systemet bruker en kode med to sifre som viser kapslingsgraden. Jo høyere kapslingsgrad, desto bedre beskyttelse.

Kilde ("Hva betyr forkortelsene"): http://www.lyspareguiden.no/merking/


Riktig belysning vil forvandle hjemmet ditt

En god plan for hvordan ditt hjem skal belyses kjennetegnes ved at det både bærer preg av skjønnhet, funksjon og sikkerhet. Riktig belysning hjelper deg til å sette ønsket stemning i bestemte rom og soner. Ved å ha god belysning vil også trivselen i rommet/ hjemmet øke.

Se vårt lampeutvalg her.

For oss nordboere som tilbringer store deler av det mørke vinterhalvåret inne, er det helt essensielt at vi fokuserer på belysning. Kombiner gjerne ulike lyskilder for å skape en større variasjon og flere stemninger i boligen.

Riktig belysning vil forvandle hjemmet ditt! Kombiner og eksperimenter med forskjellige lyskilder og se hva det gjør med både fargene i rommet og ikke minst rom-følelsen.


- Marie