Tekstilkvalitet og vedlikehold

Tekstilkvalitet og vedlikehold

Generell informasjon om møbeltekstiler

I tillegg til komfort og det estetiske er det et par praktiske ting du også burde ta stilling til når du skal velge et nytt tekstil- og skinnmøbler.

MARTINDALE

For å beskrive slitestyrken til møbeltekstiler brukes begrepet 'Martindale'. Martindale-testen tester rett og slett hvor slitesterkt en tekstil er og dermed hvilken type bruk den egner seg til. Hvis en tekstil scorer høyt på testen betyr det at stoffet har gjennomgått og bestått en rekke slitestyrketester.

Våre tekstiler har alle vært gjennom slitestyrketestene i henhold til martindale-testen og skårer høyt. En enkel huskeregel for å sikre deg slitesterke tekstiler til privatbruk; velg en tekstil med mer enn 20.000 martindale.

Fun fact: på setene i kinosaler og på offentligtransport brukes det tekstiler med en Martindale score på 100.000.

LYSEKTHET

Lysekthet er evnen en tekstil har til å bevare sin farge når det utsettes for lys, spesielt sollys. Dårlig lysekthet viser seg ofte som en bleking (falming) av tekstilen. Testing av lysektheten skjer gjerne i et fadeometer, der lyskilden er en spesieltilpasset lampe med lys som tilsvarer sollyset. Lysekthet angis i en skala fra 1-8 hvor 8 er best. Et godt møbelstoff bør være over 4 på skalaen.

 

 

LYSBESTANDIGHET

Lysbestandighet er et stoffs evne til å tåle eksponering for lys uten at egenskapene til tekstilen blir forandret. Hvis plassen til det nye møbelet ditt er i nærheten av et vindu er det lurt å velge en tekstil som tåler sollys godt. Heldigvis finnes det en test som gir tekstilen en score på hvor godt den tåler sollys. Skalaen går fra 1-8 hvor 8 er best. Velger du en tekstil med lysbestandighet-score på 4-8 er du godt innenfor.

NUPPER

Nupper kan oppstå på de fleste tekstiler og har ingenting med kvaliteten, funksjonaliteten eller holdbarheten til tekstilen å gjøre. Nupper kommer av små løse tråder som hoper seg sammen og danner små fiberballer på overflaten av tekstilen. Nupper kan enkelt fjernes fra tekstiler med en nuppefjerner eller enkelt med fingrene (mer tidkrevende om det er snakk om store områder). Nuppene oppstår ved at det ligger løse tråder/ fibre på overflaten av tekstilen og når områdene blir utsatt for jevnlig friksjon 'klumper' trådene/ fibrene seg sammen til fiberballer. Når de overflødige fibrene fjernes vil nuppingen minimeres.

 

 

VEDLIKEHOLD

Ta godt vare på- og gi møblene dine masse kjærlighet. Da vil de holde seg fint lenger både i fasong og komfort. Det beste du kan gjøre for møblene dine er å behandle de med produkter som er egnet for den bestemte tekstilen. Se vårt utvalg av pleie- og vedlikeholdsprodukter her.

Med jevne mellomrom flytt på putene i møbelet for en mer jevn slitasje av både tekstil og fyllet i putene. Søler du på møbelet skal du, for væsker uten fett, gjøre flekken bløt på utsiden og innsiden for å forminske synlige endringer i fargen. Er væsken fet bør du bruke et flekkfjerningsmiddel for den spesifikke tekstilen.

NATURMATERIALER

Skinn
Alt skinn bør beskyttes mot sollys og varme. Hold gjerne skinnmøblene dine et godt stykke unna vinduer, peisen, varmeovner og liknende. Merk deg også at skinn har som oftes mindre lysekthet enn stoff.

Skinn krever normalt ikke mye vedlikehold. Når det er sagt så kan materiale ikke klare seg helt uten. Gå til innkjøp av vedlikeholdsprodukter som er tilpasset skinn.

SYNTETISKE MATERIALER

Polyester
Denne tekstilen er slitesterk og lett å vedlikeholde. Et stoff av denne typen passer utmerket på møbler. Unngå å gni hardt på stoffet ved støvsuging og tekstilrens, da dette kan føre til nupping. Du bør behandle tekstiler som er laget av polyester med vedlikeholdsprodukter som er tilpasset tekstilen.

 

 

POLYESTER

(Pl/PES) er meget slitesterk, tøyelig og krever lite vedlikehold. Derfor er denne tekstilen perfekt egnet for møbler. Den er vannavvisende og motstandsdyktig mot de fleste kjemikalier, noe som gjør at smuss og flekker ikke trenger inn i fibrene. Et kjennetegn ved syntetiske stoffer er at de kan spinnes til meget tynne tråder. De kan også ha veldig forskjellig utseende – alt fra myk velour til grovere vevde tekstiler.

SKINN

Skinn er et delikat naturmateriale og i likhet med andre materialer fra naturen varierer skinn i utseende. Variasjoner i struktur og farge er derfor ingen feil men et kjennetegn for et naturlig materiale.

LIN

(LI) har en behagelig komfort og et naturlig, dekadent utseende. Fiberen er glatt og blank, noe som gjør den bakteriehemmende og motstandsdyktig mot flekker. Lin loer ikke, men kan krølle seg, miste elastisitet og dermed strekke seg i større grad enn andre tekstiler. Om du ønsker et strammere uttrykk anbefaler det å gå for blandingstekstiler som inneholder mindre andel lin, som gir et lignende utseende.

 

 

 

LETTSTELTE OG BÆREKRAFTIGE TEKSTILER

Vi  ønsker å gjøre det lettere for deg å ta smarte tekstilvalg. Vår nye tekstilkolleksjon består av tekstiler som er ment til å vare i lang tid. Ved å velge en av våre FibreGuard tekstiler vil du få  lettstelte tekstiler som er klare for hverdagen i flere år fremover. De lettstelte tekstilene er enkle å vaske av om uhellet er ute og vil gi deg èn bekymring mindre.

OEKO-TEX

FibreGuard (lettstelte) tekstilene er OEKO-TEX® sertifisert som betyr at tekstilene er helt fri for skadelige kjemikalier og er trygge for miljøet og for deg. Tekstilene må gjennom en rekke tester for å kunne kvalifiseres som en FibreGuard tekstil.

Jeg håper du har lært litt nytt om tekstiler og begreper slik at tekstilvalget blir litt lettere neste gang du skal kjøpe noe nytt til hjemmet ditt. Ønsker du en grundig forklaring på hvordan du fjerner flekker fra våre lettstelte tekstiler om uhellet skulle være ute? Da kan du lese mer om våre bærekraftige og lettstelte tekstiler her.

- Marie

Forrige artikkel Neste artikkel