6 tips til et fargerikt hjem

6 tips til et fargerikt hjem

For mange kan farger både være skummelt og vanskelig. I dette innlegget skal jeg dele noen tips som forhåpentligvis vil hjelpe deg på veien til et mer fargerikt hjem. La oss innrede harmoniske, unike og delikate hjem med hjelp av gode fargekombinasjoner.

 

1. Ta utgangspunkt i et maleri eller en tapet

Ta utgangspunkt i en eller flere farger du har på en tapet eller i et maleri hjemme. Neste gang når du skal gå til innkjøp av møbler eller mindre interiørartikler prøv å finn objekter i samme farger som du allerede har på en flate hjemme.

 

2. Velg farger DU liker

Tør du å ha det på deg bør du også tørre å innrede med fargen eller mønsteret. Det er umulig å ikke la seg påvirke av trender, og vi skal så absolutt la oss inspirere av dem. Når det er sagt så er det viktigste når du skal velge farger hjemme at du velger farger du elsker. Ta for eksempel Pantone, hvert år kommer de med en ny trendfarge. Ikke føl deg presset til å bytte ut fargene i hjemmet ditt basert på en trendfarge hvis du ikke liker fargen.

 

 Bilde fra Pantone.

 Bilde fra Pantone. 

 

3. Slik finner du farger som passer sammen

Et harmonisk og gjennomført rom består av syv til ni farger. De største flatene i rommet, veggene og gulvet er hovedfargene. De andre fargene som kalles for aksentfarger kan med fordel være nyanser av samme farge som en av hovedfargene f.eks veggfargen. Dette vil både gi et gjennomført og harmonisk samtdig som det gir rommet et interessant og dynamisk uttrykk. Du kan lese mer om hovedfarger og aksentfarger i punktene under.

4. Hovedfarger

Når du skal pusse opp et rom bør du velge to hovedfarger og tre til fem aksentfarger. Som jeg nevnte så brukes hovedfargene på de største flatene i rommet, gulvet og veggene. Disse to fargene er avgjørende for det endelige resultatet og er veiledende for videre fargevalg.

Aksentfarger skal binde det hele sammen og få hovedfargene til å stråle. Aksentfargene skal ikke være en kontrast til hovedfargen men heller fremheve den. For å fremheve en farge ved hjelp av en annen bør du velge komplementærfarger. Dette er to farger som ligger rett ovenfor hverandre i fargesirkelen. Eksempel på komplementærfarger: cyan (klar blå) og rød.

Kort fortalt så er aksentfarger de fargene du velger på alt fra putetrekk, pledd og vaser til små sidebord.

Styling: Tone Kroken

 

5. Slik finner du gode aksentfarger

Når du skal finne aksentfarger som passer god sammen med hovedfargene dine kan du gjøre det på to ulike måter:

- Nyanselikhet: farger med samme intensitet som en av hovedfargen (i dette eksempelet tar jeg for meg veggfargen), men i andre farger. Si at veggene dine er malt i en dus gulfarge, da kan du eksempelvis se etter andre farger med lik dushet som veggfargen. Du vil oppdage at disse fargene umiddelbart får et familiært og ikke minst harmonisk uttrykk selvom det er ulike farger.

- Samme farge, ulik nyanse: la oss ta utgangspunkt i den samme duse gule hovedfargen som i eksempelet over. Denne metoden innebærer at du finner fem til syv andre nyanser av gult og bruker de som aksentfarger. Alt fra den lyseste gultonen du kan tenke deg til klare gultoner med mye pigment. Sammen vil alle de ulike nyansene harmonere godt både med hverandre og ikke minst hovedfargen.

Begge metodene vil gi deg et gjennomført og delikat rom. De mest erfarne kombinerer ofte disse to ulike metodene. Dette kan for mange oppleves som litt vanskelig. Hvis du ikke har så mye erfaring med farger vil jeg anbefale deg for å gå for én av metodene.

 

6. Kontrastfarge

Dropp kontrastveggen. Det er så mange andre mer spennende og unike måter å få inn kontrast i et rom på.

Hovedoppgaven til denne fargen er (faktisk) å få harmonien litt ut av balanse. Kontrastfargen har også i oppgave å fremheve hovedfargene, denne gangen ved hjelp av kontrast ikke harmoni som aksentfargene. En kontrastfarge inneholder ofte mye pigment og er dermed en sterk og klar farge.

En kontrastfarge kan både være et lite eller større element i rommet. Det kan være et møbel eller et dekorelement i en sterk farge. En stol, en vase eller et kunstverk. Dette objektet blir fort smykket og blikkfanget i rommet. Alle rom burde ha et møbel eller en interiørartikkel som står i kontrast mot resten av rommet.

 

 

Jeg håper du har lært et par nye ting om farger og hvordan du kan kombinere de for å få et harmonisk og gjennomført hjem. Ikke vær redd for å prøve deg frem og eksprimentere med fargekombinasjoner. Plutselig oppdager du noen helt unike sammensetninger som du faller pladask for. Lykke til og kos deg med ditt fargerike hjem!

- Marie

Forrige artikkel Neste artikkel